Vanaf de zomer 2010 wonen wij als gezin twee jaar in Jacksonville. (Florida)

Via dit blog willen wij vrienden,bekenden en andere geinteresseerde van onze belevenissen naar en in Jacksonville op de hoogte houden.

Wij vinden het leuk als volgers zich melden via Friend Connect of een berichtje achterlaten.

Marcel, Carla & Kevin

donderdag 30 december 2010

Oliebollen en bitterballen

In Nederland eten we zelden een vette hap, ik hou niet zo van frituren, vooral het bijbehorende vette luchtje hoef ik niet in mijn huis te hebben. Zo belandde de luxe frituurpan waarvan het filter de oplossing moest zijn al enige jaren geleden schoongemaakt in de kast waar hij als het goed is nog steeds staat. De patatkraam zat in de buurt dus die enkele keer dat er behoefte was aan patat of een overheerlijke frikandel was het zo gehaald.
Met oudejaarsavond in het zicht begon het weer te kriebelen en zo werd de frituurpan die K. echt nodig had om zelf (buiten) patat in te bakken gevuld met plantaardige olie. Frituurvet zijn we nog niet in een winkel tegengekomen.
Toen de olie eenmaal in huis was ontstond het idee om zelf bitterballen te gaan maken. Het rundvlees heeft staan te pruttelen, ragout is gemaakt wat netjes een nacht heeft overgestaan en vandaag heeft M. zijn ballen staan te draaien. Het was nog even lastig om te kiezen welke soort paneermeel we nu het beste konden gebruiken, we hebben zeker een kwartier staan te twijfelen voor een schap waar het paneermeel stond, en uiteindelijk twee soorten uitgetest.
Er was zoveel ragout klaargemaakt dat we ook nog maar een paar kroketten gedraaid hebben. Hopen dat het lekker is want de vriezer ligt nu vol met 100% rundvlees kroketten en bitterballen.
In Rotterdam ga ik graag in de rij staan voor de kraam van Richard Visser. Deze kraam behoort dit jaar door alle ellende die hem is overkomen niet tot de beste van Nederland je moet volgens het AD naar Spijkenisse af reizen voor een goede bol.
Beetje ver, dus ben ik op zoek gegaan naar een goed olliebollen recept want Koopmans is hier natuurlijk ook nergens te bekennen. Uiteindelijk is op het recept van Eetschrijven de keuze gevallen en deze bollen heb ik dan ook vanmiddag buiten staan te bakken.
En ik moet zeggen ze zijn anders dan die van Visser maar absoluut ook heerlijk.
Er staat hier een mooie schaal te pronken waarvan de eerste al in onze magen zijn verdwenen.
Voor het geval ik het vergeet volgende keer wil ik de versie met karnemelk gaan maken, moeten nog luchtiger zijn.

Graag had ik een schaaltje Nederlandse bollen naar de buren gebracht die nadat we netjes aangebeld hadden beloofde om het huis in de gaten te houden tijdens onze afwezigheid. Sinds onze thuiskomst zijn de buren echter nog niet thuis geweest.
Vreemd zullen we maar zeggen :)

Er ligt beperkt vuurwerk in de winkels, niet zoals in Nederland op een afgeschermde goedgekeurde plek, nee gewoon in het schap bij de Walmart. Daarnaast hebben we ook al een paar giga grote vuurwerk winkels gesignaleerd waar het spul gewoon het gehele jaar te koop is.
De feestpakketten voorzien van hoedjes en toeters zijn ook volop te koop, moest weer even aan de avond met de Engelse bij de chinees in Moraira denken. Brrrrrrr.
Car

3 opmerkingen:

 1. Die bitterballen en oliebollen zijn goed gelukt! Ziet er lekker uit. Grappig dat je het vuurwerk zo in de supermarkt kunt kopen en over die vuurwerkwinkels hebben wij ons ook een paar keer tijdens onze rondreizen over verbaasd.
  Ik vind het erg leuk jullie belevenissen te volgen. Gelukkig wordt het weer wat warmer in Florida, is toch wel lekkerder.
  Een hele fijne jaarwisseling en een goed 2011.
  Groetjes
  Anita

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Een heel gezellige jaarwisseling en een goed en gezond 2011!
  De oliebollen en bitterballen zien er top uit.

  Groet Christa

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Een late reactie.. maar goed.. Geeft niks hoor die bitterballen in de fridge.. Komen wel op wij ooit op visite komen.. (geen idee of je ze zo lang in de vriezer kan bewaren)

  Kus,
  Ellen

  BeantwoordenVerwijderen

Leuk dat je langs komt op ons blog en de reactie's leest.
Nog leuker dat je zelf ook een reactie achterlaat !