Vanaf de zomer 2010 wonen wij als gezin twee jaar in Jacksonville. (Florida)

Via dit blog willen wij vrienden,bekenden en andere geinteresseerde van onze belevenissen naar en in Jacksonville op de hoogte houden.

Wij vinden het leuk als volgers zich melden via Friend Connect of een berichtje achterlaten.

Marcel, Carla & Kevin

dinsdag 10 augustus 2010

Huizen, college en een bankrekening geopend.

Maandag hebben we met Joy de makelaar een viertal huizen bekeken. Ons long-stay droomhuis gevonden ?
Nee de winnaar zat er niet tussen.
Het eerste huis had ik zelf gevonden op het internet, een huis met vijf slaapkamers, twee badkamers op een gated community in het noord oosterlijk gedeelte van de stad. Dit is een wijk met huizen die achter een afgesloten hek liggen, vaak heb je dan gezamenlijk de beschikking over een zwembad en soms zelfs over nog meer faciliteiten zoals een tennisbaan.
Deze had geen extra's maar zag er van buiten erg verzorgd uit en was pas vijf jaar oud.
Vol verwachting belde we dus aan en werden ontvangen door een Indiase dame die volop in de verhuisdozen zat waar de kinderen op aan het spelen waren, ondertussen werd er gekookt, het was drie uur 's middags, heel het huis was vergeven van etensluchtjes. Nu zo verhuur je je huis niet aan Nederlanders, ik kan hier in ieder geval niet doorheen kijken/ruiken.
Van binnen was het in de twee jaar dat dit huis bewoond was geweest flink uitgewoond. De makelaar vertelde dat veel huizen veel uiterlijke schijn vertonen, de kwaliteit is echter heel slecht en eigenlijk moet je er direct na oplevering al een aannemer in zetten om problemen te voorkomen. Zo ook hier, de badkamer  muren waren half weggerot door binnendringend vocht en werd momenteel gerenoveerd. Het huis was daarnaast veel te groot voor ons, zeker als we alleen de hoogst noodzakelijke meubels aan willen gaan schaffen.
De andere huizen die we bekeken hebben deden ook ons hart niet echt sneller kloppen, dan nog liever in de condo waar nu blijkt ook een olifant op de verdieping erboven te wonen. (ook hier weer veel uiterlijke schijn, de vloeren blijken erg dun te zijn dus ook onze onderbuurman zal af en toe door ons gestapt naar boven kijken. Het is maar goed dat Moon Kevin zacht heeft leren lopen :))
De makelaar heeft gisteravond al een aantal nieuwe huizen doorgemaild die we donderdag gaan bezoeken, dit keer allemaal met een community pool en sommige zelfs met een community tennisbaan.
Ik ben benieuwd.

Eind van de middag hebben we de Target nog even bezocht op zoek naar een wasrek. Tere was willen we niet aan de droger bloot stellen. Die blijken hier echter schaars. Wel vonden we een leuke aanbieding van een wireless printer/scanner zodat we op dat punt nu ook self-supported zijn. Nog geen meubels en huis maar wel een eigen printer, het is maar waar je je prioriteit legt.
(voor Kitty en Fred: het blijkt dat de Target in dit gedeelte van de stad geen verse groenten en vlees verkoopt dus op dat punt blijven we afhankelijk van de Wal-Markt :))
Kevin is voor het eerst 's avonds gaan hardlopen m.b.v. een programma op de Ipod. (met dank aan Ellen) Spierpijn was vandaag het gevolg.
's Avonds hebben we eindelijk na een week weer zelf gekookt en zelfs Kevin die normaal niet zo van spagetti houd heeft zitten smullen.

Dinsdag begon lekker lui, Marcel heeft wat thuis zitten werken, Kevin sliep uit en ik had het druk met email beantwoorden en mijn zus en zwager en vriendinnetjes spreken via skype. Leuk om iedereen verwonderd te zien over het feit dat dit medium zo goed werkt. Voordat je het weet zit je zo een hele ochtend bij mensen op de koffie :), scheelt heel wat tijd omdat je niet heen en weer hoeft te rijden.

Marcel heeft weer contact gezocht met Florida State College, er is nog steeds niet officieel geregistreerd omdat er onduidelijkheid is over de soort lessen en de tijden. Op woensdag en vrijdag zou ik hem bv voor drie kwartier heen en terug naar het centrum moeten brengen terwijl deze klas volgens de internetsite die ik steeds meer door ga krijgen ook aansluitend op een andere dag gevolgd kan worden. Ook is een van de lessen (algemene kennis) alleen maar online te volgen, niet echt goed voor zijn sociale contacten.
Er is ons nu ook duidelijk geworden dat Kevin omdat hij basis wiskunde moet gaan volgen ook verplicht is ingedeeld in een huiswerkklasje waar hem geleerd word hoe hij moet studeren. Deze kennis is in Nederland vergaard in Havo-1. Extra kosten 1600 dollar. Het lijkt op het college maar niet door te dringen wat voor opleiding hij reeds in zijn zak heeft. We komen er meer en meer achter dat deze college echt niet is ingesteld op internationale studenten, hooguit misschien op internationale vluchtelingen die weer naar school willen.
In de tussentijd heeft Marina van UStudy, die ons in Nederland geholpen heeft met de aanmelding op het college, contact gezocht met haar contactpersoon bij Jacksonville University en door hen is ons per email vertelt dat Kevin op basis van zijn eerste jaar HBO driekwart jaar studieduurverkorting kan krijgen als hij zijn studiepunten van Inholland transfert naar een business opleiding. Daar lijken ze het wel te snappen. Hij zou dan in ruim drie jaar een bachelor opleiding in zijn zak kunnen hebben.
Morgen word dan ook weer een druk dagje, we gaan nogmaals praten op het college met de afdelingsleider van de opleiding zelf en met de registratie afdeling. We hebben telefonisch al aangegeven dat als de begeleiding zo blijft zoals het nu gaat en als dit soort onzin klassen gevolgd moeten worden we hem gaan deregistreren. Dit geeft absoluut geen uitdaging en lijkt meer op bezigheidstherapie.
Morgenmiddag staat er al een afspraak op Jacksonville University om daar in een gesprek toelichting te krijgen op de studiemogelijkheden op deze University.
Het zou technisch nog mogelijk moeten zijn om voor deze University te kiezen, hoe het met het visum moet wat door de school is afgegeven weten we nog niet maar ook dit lijkt te kunnen worden geregeld.
Mocht hier toe besloten worden dan zullen we ook in een ander gedeelte (nieuwer) van de stad op zoek kunnen naar een huis, meer richting het strand.
Laten we het nog maar even niet aan Joy, de makelaar vertellen.

Daarna stond er een afspraak bij de Bank of America i.v.m. het openen van een bankrekening voor Kevin op basis van zijn studentenvisum. Bij grotere aankopen is het tenslotte makkelijker als we hier beschikken over een dollar rekening.
Ook hier hadden we verwacht om tegen wat problemen op te lopen maar niets van dit alles.
We werden  hartelijk ontvangen door een van oorsprong Argentijnse heer die ons haarfijn heeft uitgelegd hoe e.e.a. hier werkt. Hij vond het super dat we uit Nederland kwamen en tussen het gesprek door kwam hij steeds terug op het verloop van voetbalwedstrijden tussen Nederland en Argentinie. Toen hij hoorde dat Marcel in het voorjaar naar een wedstrijd van Boca Juniors in Buenos Aires was geweest konden we helemaal niet meer stuk.
Terwijl de bank om vier uur haar hekken ging sluiten gaf hij aan dat overwerk geen probleem was, dat kreeg hij toch uitbetaald.
Lucratieve handel zo'n bankrekening die overigens ook nog gratis is als je alles online afhandelt. Als je de eerste drie maanden online iets koopt bij een van de winkels die bij the Bank of America zijn aangesloten krijg je 20% korting. Daarna is de korting enkele procenten. Eind van de maand krijg je het cash-back bedrag op je rekening gestort.
Daarnaast hebben ze iets bedacht om je zoveel mogelijk de debet card (in NL de zgn pinpas) te laten gebruiken. Als je iets koopt voor $1,20 krijg je 2 x $0,80= $1.60 op je rekening teruggestort. De volgende aankoop op een dag $ 5.80 dan krijg je wederom $ 0,20 x 2 = $ 0.40 gestort. Het bedrag word dus elke keer aangevuld tot $1.
Dit grapje wat je eigenlijk niet aan Nederlanders uit moet leggen werkt alleen de eerste drie maanden na opening van de rekening. We hebben er verwonderd om zitten lachen.
Tot onze verbazing bleek het ook geen enkel probleem ondanks het nog ontbreken van ons social security nummer (zgn fiscaalnummer in de VS) om voor ons een rekening te openen. Ook geheel gratis. Kevin kreeg als aanbrenger en wij als nieuwe klant vervolgens ook nog een $ 50 dollar bonus.
Als de ontvangst bij de school maar 10% was geweest zoals we dat vanmiddag bij de bank hebben ervaren dan was de aanmelding allang rond geweest.
Vol van wederom nieuwe indrukken hadden we geen zin meer om de supermarkt in te duiken.
We hadden gehoord dat je bij Golden Coral, wat direct bij de condo om de hoek zit,  van het buffet gebruik kon maken. Onbeperkt eten voor $ 13 dollar inclusief onbeperkt drank. Voorgerecht, hoofdgerecht (zelfs een voortreffelijke steak stond op het menu) en een gigantisch toetjes buffet.
Sommige lezers onder jullie moeten we hier nooit mee naar toenemen :)

Morgen weer een dag.

Car

3 opmerkingen:

 1. Jullie vervelen je in ieder geval niet zo te horen! Leuk toch al die avonturen! Hoe gaat het trouwens met Kevin's autorijlessen??? Kan hij jullie naar huis rijden als 'De Bob', hij mag toch niet drinken!!!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Autorijlessen: Wij moeten eerst in het bezit zijn van een social security (zgn fiscaalnummer)en als we dan ons eigen Florida rijbewijs halen krijgen we toestemming om Kevin rijlessen te geven. Eventueel zou een local nu al met hem in een auto mogen gaan rijden.
  Een echte rijschool zijn we nog niet tegengekomen.
  Op FSC krijgt Kevin hier begin september info over en mocht hij nu toch naar Jax University gaan dan zal dat weer anders gaan.
  Voorlopig is hij dus afhankelijk van zijn vader/moeder of van de bus die hier een keer per uur komt.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Nu snap ik die recessie en het omvallen van die banken. Je krijgt daar alles gratis!

  BeantwoordenVerwijderen

Leuk dat je langs komt op ons blog en de reactie's leest.
Nog leuker dat je zelf ook een reactie achterlaat !